Prisbelönt ekologisk hudvård!

Levande probiotika i våra produkter!

26 oktober 2020 – Tove Svanlind

Probiotika i hudvård är fantastiskt!

Vi har använt levande probiotika sedan 2015 då Sweet & Creamy Oil Cleanser lanserades och idag finns levande probiotika i flera av produkterna. Vi har utvecklat vår alldeles unika form av probiotika och nedan kan du läsa mer om vad probiotika är och hur vår probiotika verkar. Marina Miracle är ett av få märken där probiotikan är levande även när du använder produkten.

 

VAD ÄR PROBIOTIKA?

Probiotika är ett samlingsnamn på olika stammar av goda bakterier som förekommer naturligt på huden. 

Kanske har du hört talas om hälsofördelarna med att äta livsmedel som innehåller probiotika? Många har provat kefir, yoghurt och även probiotiska kosttillskott.

Probiotika är en mängd mikroorganismer som lever i och på ytan av vår kropp. Varje människa har sin unika kombination av dessa organismer – också kallat vårt mikrobiom.

Vi har mer än 10 000 olika typer av bakterier som lever i och på oss. De har en oerhört viktig betydelse för vår hälsa och för balansen i huden. Probiotika och andra mikroorganismer har en avgörande roll för vår överlevnad.HUR FUNGERER PROBIOTIKA I HUDVÅRD?

På hudens översta lager florerar en mängd mikroorganismer. Dessa bakterier och balansen mellan dem har stor påverkan på både hudens utseende och dess tillstånd.

Att ha en god balans i mikrofloran på huden är väldigt viktigt. Vi kan kalla de goda bakterierna ”egen bakterier”, de lever på vår hud. De dåliga bakterierna kallar vi för ”främmande bakterier” och dessa kan dyka upp av olika orsaker. När de goda bakterierna inte klarar av att bekämpa de dåliga bakterierna hamnar hudens mikrobiom i obalans. Det är denna obalans som många forskare menar är det som orsakar hudproblem som akne, eksem etc.

Det är anledningen till att probiotika i hudvård ger så fina resultat för man tillför just goda bakterier till hudens mikrobiom och när de goda bakterierna får övertaget och balansen upprättas så blir hudens tillstånd bra igen.

 

VÅR UNIKA OCH LEVANDE PROBIOTIKA

För att kunna ha levande probiotika i hudvård krävs en mycket avancerad formula eftersom bakterierna är mycket sköra och lätt kan dö och bli overksamma vid fel behandling. Vi har, i samarbete med en av Nordens främste experter på probiotika, som forskat och odlat probiotika sedan 30 år tillbaka, utvecklat en egen probiotika för att till hundra procent synkronisera med de olika ansiktsprodukterna i sortimentet och dess funktioner. Probiotikan tas fram från fermenterade tomatplantor, broccoli, grönt, te, alfaalfagroddar, hallon, acaibär, havre, brännässlor, amaranthfrön mm.

 

I våra produkter finns probiotika från 12 olika stammar. Bakteriernas aktivitet har mätts i laboratorium med goda resultat och höga CFU-värden men precis som i invärtes probiotika så är det viktiga även här, inte antalet bakterier utan just antalet olika stammar.

 

De 12 olika stammarna är: Acetobacter är en aerob bakteriestam som producerar ättiksyra och glukonsyra. Acetobacter xylinoides och acetobacter ketogenum är två stammar som finns i den fermtenterade probiotiska kulturen. Andra bakterier som också finns i kulturen är: Saccharomycodes ludwigii, Saccharomycodes apiculatus, Schizosaccharomyces pombe, Zygosaccharomyes, Saccharomyces cerevisiae, Brettanomyces, Lactobacillus, Pediococcus, Gluconacetobacter kombuchae, Zygosaccharomyces kombuchaensis.

 

Kulturerna framställs av fermenterade bär och grönsaker (se vilka ovan) och ger ett ferment som är oerhört näringsrikt för huden. Den är fullspäckad med vitaminer, enzymer och syror som verkar både uppstramande och ger en antioxidanteffekt.

Probiotika i kombination med andra växt- och örtextrakt gör att dessa extrakt lättare bryts ner, molekylerna blir mindre och huden kan tillgodogöra sig alla de verksamma ämnena på ett bättre sätt.

 

Bakterierna har prebiotika (bakterie-mat) att leva av så länge produkten inte har gått ut i datum.

Här kan man se att bakterierna har växt från förra mätningen.

 

PROBIOTISKA FERMENTERINGSJUICER

Med den aktive probiotiska kulturen som bas kan vi tillverka flera aktiva fermenteringsjuicer av olika frukter, bär och växter. I Sweet & Creamy Oil Cleanser kommer probiotikan från fermenterade boccoligroddar, alfa-alfa groddar och tomatplantor. I Acai Hydra Cream baserar juicen på acaibär, hallon och brännässlor, cremen innehåller 70% probiotika. I Shea Hydration Mask använd grön te och aloe vera och i Rosehip Peeling Mask är det broccoli och alfalfagroddar. I Amaranth Day Cream som består till 50% av probiotika är det fermenterat havre och amaranthfrö.

 

På bilden ser du den probiotiska kulturen. Fermentet finns under den och tappas ur tanken på kranen som sitter längst ner på kärlet.