Prisbelönt ekologisk hudvård!

Bio-retinol vs Retinol

22 februari 2024 – Martin Engervik

 Kosmetikk forside Marina Miracle Bio retinolVår grundare, Marina E. Engervik, skriver ofta professionella artiklar för branschtidningen Kosmetikk. Den här gången har hon skrivit om bioretinol och retinol. Läs vidare om du vill lära dig skillnaden mellan dessa två populära superingredienser.

Det pratas mycket om retinol nuförtiden. Men vad är egentligen bioretinol, även kallat fyto-retinol, och är det bättre än vanlig retinol?

Retinol är ett syntetiskt derivat av vitamin A, och bland de mest använda aktiva hudvårdsingredienserna med bevisad förmåga att förbättra fina linjer, rynkor, ojämn hudton och minska akne. Men tyvärr kan retinol också ge biverkningar, och produkter med retinol kan irritera huden, orsaka klåda eller andra irriterande hudreaktioner.

Vi vill gärna ha de goda effekterna av retinol, men utan biverkningarna. Det är därför vi nu ska gå in på det naturliga alternativet till retinol, nämligen bio-retinol. Vad är det egentligen?

Termen "bio-retinol" används ofta inom hudvårdsvärlden för att hänvisa till naturliga och växtbaserade ingredienser som har retinolliknande effekter på huden, vilket gör att huden kan tillverka sitt eget effektiva vitamin A. Bio-retinol kan vara utvinns från växter som innehåller karoten, genom att använda oljeextrakt av till exempel havtorn, morotsfrön eller nypon och andra växter. Det finns många varianter där ute, men de som nämns i den här artikeln är de som är mest använda och kända för sin goda effekt.

Växter som är källor till bio-retinol är alltid mycket rika på karoten (karotenoider), vilket är föregångaren till vitamin A. När huden får näring av karoten omvandlas den till vitamin A. Det gör att huden kan ta tillvara på vitaminet på ett helt naturligt och mycket effektivt sätt, och det blir en mer synergistisk effekt. Man kan jämföra det med att äta hälsosam, näringsrik mat; det kommer alltid att ge kroppen mer holistisk näring att äta själva maten, än att bara ta ett kosttillskottspill som innehåller samma näringsämnen. Kroppen klarar bättre av att ta tillvara maten. Bio-retinol är lite som att ge kroppen den näringsrika maten, istället för bara kosttillskottet.

Bakuchiol är kanske den mest kända bioretinolen, eftersom den var den första på marknaden i sin kategori. Bakuchiol utvinns från fröna från Psoralea corylifolia, även känd som babchi-växten. Det har använts som medicin i öst i århundraden och kommer ursprungligen från Indien. 2014 publicerades en studie i International Journal of Cosmetic Science som jämförde effekterna av bakuchiol och retinol på hudens åldrande. Studien fann att bakuchiol hade samma effekt som retinol för att minska fina linjer och rynkor, men med färre biverkningar. Bakuchiol är också en potent antioxidant och kan hjälpa till att skydda huden från skador orsakade av fria radikaler.

Nyponolja utvinns ur frukten och fröna från växten Rosa canina, som växer vilt i Europa och Norge. Det är som en superfood för huden, och en populär ingrediens i hudvårdsprodukter på grund av dess höga koncentration av vitamin A och C. Nyponolja har ett mycket högt innehåll av karoten som omedelbart omvandlas till vitamin A när den kommer i kontakt med huden. Det hjälper därför till att stimulera kollagenproduktionen, minska uppkomsten av fina linjer och rynkor och förbättra hudens struktur. Nyponolja är också mycket rik på antioxidanter, som kan hjälpa till att skydda huden från solskador och föroreningar.

Havtornsolja utvinns ur de ätbara bären från havtornsväxten, Hippophae Rhamnoides, och växer vilt i Europa och Norge. Liksom nyponolja är havtornsolja också en superfood för huden och en rik källa till vitamin A-prekursorer, inklusive betakaroten och andra karotenoider. Havtornsolja kan hjälpa till att stimulera produktionen av nya, friska celler, främja kollagenproduktionen och minska synligheten av linjer och ärr i huden. Det är också en otroligt bra källa till antioxidanter, som kan hjälpa till att skydda huden från skador orsakade av fria radikaler.

En annan ny och spännande metod för att göra bio-retinol har nu också kommit
på planen. Enkelt förklarat, växtsocker fermenteras som sedan destilleras och ut
du får en ren och helt naturligt extraherad bio-retinol. Smarta kemister har blandat detta retinolalternativ i solrosolja och stabiliserat det med vitamin E och rosmarinextrakt för att absorbera huden. Enligt tillverkaren Givaudan har den visat sig vara lika effektiv som syntetisk retinol, förutom att den får huden att producera mer hyaluronsyra, vilket ger en ännu bättre anti-aging effekt. Detta helt nya och naturliga alternativ till retinol har fått namnet RetiLife, och vi kommer förmodligen att se mer och mer av denna typ av bio-retinol inom all hudvård.

Så är bio-retinol ett bättre alternativ till traditionell retinol? Enligt en studie från British Journal of Dermatology visade sig daglig användning av bakuchiol vara lika effektiv som retinol för att bekämpa rynkor och hyperpigmentering efter bara 12 veckor, och deltagare som använde retinol rapporterade mer klåda och sveda än de som använde naturlig bakuchiol. Bio-retinol är med andra ord lika effektivt som retinol, men utan några biverkningar. Bio-retinol påverkas inte heller av solexponering, och kan därför användas både dagtid och nattetid. Retinol, å andra sidan, rekommenderas ofta bara att användas på natten för att undvika eventuell hudkänslighet på grund av solexponering. Därför kan du säkert använda bio-retinol i större utsträckning.

Det händer mycket nu med utvecklingen

5 snabba fakta om bio-retinol
1. Bio-retinol är ett alternativ till retinol som kommer från naturliga ingredienser.
2. Bio-retinol fungerar genom att omvandla karoten till vitamin A i huden.
3. Till skillnad från retinol, som kan orsaka olika hudirritationer, är bio-retinol skonsamt, vilket gör det till ett utmärkt alternativ för dem med känslig hud.
4. Bio-retinol är rikt på antioxidanter, som kan hjälpa till att skydda huden mot skador orsakade av UV-strålning och föroreningar.
5. Bio-retinol har också antiinflammatoriska och antimikrobiella egenskaper, och kan därför behandla akne och andra hudåkommor som rosacea och eksem.

 Kosmetikk artikkel Marina Miracle Bio retinol

Kosmetikk artikkel Marina Miracle Bio retinol

Vilka av Marina Miracle-produkterna innehåller bio-retinol?

Vi använder bio-retinol i flera av våra produkter där vi ser att bio-retinol kommer att ge goda fördelar och effekter för huden. I dessa produkter använder vi bio-retinol i form av olja och extrakt från ekologisk nypon och/eller havtorn: